Jdi na obsah Jdi na menu

PŘÍLOHA 1 – VÝSLEDKY PRŮZKUMU VE ŠKOLNÍ KANTÝNĚ

23. 2. 2011

V této příloze najdete zpracované výsledky průzkumu ze školní kantýny. Vzhledem k tomu, že ne u všech výrobků byla uvedena jejich kalorická hodnota, jsem všech 51 výrobků rozdělila do několika skupin. U každé skupiny zvlášť jsem pak vypočítala její průměrnou kalorickou hodnotu z potravin, na kterých byly tyto údaje uvedeny. Údaje jsou proto tedy pouze orientační.

 

Kvůli možnosti srovnání jsem nejdříve vypracovala tabulku, ve které můžeme vidět kalorickou hodnotu několika základních potravin, které by se ve školních kantýnách mohly vyskytovat, ale v současné době tomu tak není.

 

Potravina

Kalorická hodnota na 100 g výrobku

Banán

95 kcal

Jablko

61 kcal

Jogurt activia jablko

85 kcal

Jogurt florian vanilka

92 kcal

Sýr cottage

100 kcal

Celozrnná žemle

227 kcal

Nápoj Actimel

75 kcal

 

Průměrná kalorická hodnota 1. výrobku

105 kcal

 

 

Vidíme zde, že průměrná kalorická hodnota těchto výrobků je 105 kcal. Podíváme

– li se na výsledky ze školní kantýny, zjistíme, že:

 

Množství kcal

Procentuální zastoupení těchto potravin

Nad 200 kcal

100 %

Nad 300 kcal

75,5 %

Nad 400 kcal

69,5 %

Nad 500 kcal

21,5 %

 

Průměrná kalorická hodnota 1. výrobku

421,8 kcal

 

Průměrná kalorická hodnota výrobku ve školní kantýně je 4x větší, než průměrná kalorická hodnota běžné potraviny.