PŘÍLOHA 1 – VÝSLEDKY PRŮZKUMU VE ŠKOLNÍ KANTÝNĚ
V této příloze najdete zpracované výsledky průzkumu ze školní kantýny. Vzhledem k tomu, že ne u všech výrobků byla uvedena jejich kalorická hodnota, jsem všech 51 výrobků rozdělila do několika skupin. U každé skupiny zvlášť jsem pak vypočítala její průměrnou kalorickou hodnotu z potravin, na kterých byly tyto údaje uvedeny. Údaje jsou proto tedy pouze orientační.
Kvůli možnosti srovnání jsem nejdříve vypracovala tabulku, ve které můžeme vidět kalorickou hodnotu několika základních potravin, které by se ve školních kantýnách mohly vyskytovat, ale v současné době tomu tak není.
Potravina |
Kalorická hodnota na 100 g výrobku |
Banán |
95 kcal |
Jablko |
61 kcal |
Jogurt activia jablko |
85 kcal |
Jogurt florian vanilka |
92 kcal |
Sýr cottage |
100 kcal |
Celozrnná žemle |
227 kcal |
Nápoj Actimel |
75 kcal |
Průměrná kalorická hodnota 1. výrobku |
105 kcal |
Vidíme zde, že průměrná kalorická hodnota těchto výrobků je 105 kcal. Podíváme
– li se na výsledky ze školní kantýny, zjistíme, že:
Množství kcal |
Procentuální zastoupení těchto potravin |
Nad 200 kcal |
100 % |
Nad 300 kcal |
75,5 % |
Nad 400 kcal |
69,5 % |
Nad 500 kcal |
21,5 % |
Průměrná kalorická hodnota 1. výrobku |
421,8 kcal |
Průměrná kalorická hodnota výrobku ve školní kantýně je 4x větší, než průměrná kalorická hodnota běžné potraviny.