Jdi na obsah Jdi na menu

4.1 Chyby ze strany rodiny

23. 2. 2011

 

I když je nadváha dětí a mládeže bezprostředním přímým důsledkem nevyrovnané energetické bilance (vyšší příjem energie než její výdej), tak prvotní podmiňující příčinu je potřeba hledat jinde – v chybách produkovaných ze strany rodiny. A o tom bude tato kapitola.

 

Jistě se shodneme na tom, že na děti, jejich výchovu a zdravý vývoj, mají největší vliv právě rodiče (vždyť do 6 let, kdy je dítě převážně s rodiči, se zformuje 80% osobnosti dítěte). Není to jenom jejich právo, ale i povinnost a velká zodpovědnost. Právě na to druhé se ovšem často zapomíná.

 

Nejde pouze o odpovědnost za to, že dítě umí mluvit a chodit. Že má co jíst a kde spát. Za to, že ví, jak se slušně chovat, že umí pozdravit a usmát se.

 

Jde také o odpovědnost za to, že ví jak a co jíst. Že se hýbe a má vztah ke sportu, že nesedí jenom před počítačem a televizí. Také o odpovědnost za případná přebytečná kila. Za diskriminaci v dětském kolektivu.  Za narážky typu: „špek“ či „tlusťoch“. Za tohle všechno nesou zodpovědnost právě rodiče a nikdo jiný. 

 

Rodiče se ze své pozice dopouštějí hlavně tří zásadních chyb:

 

1) Rodiče neposkytují dítěti správné vzory.

2) Rodiče záporně ovlivňují proces vývoje dítěte.

3) Rodiče nezajímá způsob, jakým jejich děti tráví volný čas.

 

Tyto chyby ze strany rodičů, se na dětech projeví následovně (nelze určit, která chyba se jak projeví, protože jedna chyba může mít vliv na více oblastí):


 

4.1.1      Děti mají málo pohybu

Tento problém plyne zejména z chyby číslo jedna (rodiče neposkytují dítěti správné vzory) a z chyby číslo tři (rodiče nezajímá způsob, jakým jejich děti tráví volný čas). Děti nejsou k pohybu vedeny, nikdy jej nedělaly, a tudíž ho neberou jako součást životního stylu a nemají na něj vytvořen návyk.

 

4.1.2      Děti se nevhodně stravují

Děti nemají zažité správné stravovací návyky a naopak – mají zažito mnoho špatných stravovacích návyků, případně mají špatnou skladbu (složení) stravy. Tento problém plyne také převážně z chyby číslo jedna – rodiče neposkytují dítěti správné vzory.

 

4.1.3      Děti neumějí zvládnout způsob svého myšlení

Tímto projevem chyb je myšlen zejména způsob přemýšlení dětí a mládeže nad sebou samými, hlavně v pozdějším, pubertálním věku. Děti nejsou spokojeny se sebou samými, což může vyústit až k problémům s přejídáním, a později s nadváhou. Opačným extrémem může být problém s nesprávným hubnutím, které může vyústit až do podoby psychosomatických poruch, jako je například mentální anorexie.